Mamma på besök

På lördagen tog vi sovmorgon innan vi åkte iväg till en gammal slottsruin där vi gick en guidning.


Efter det åkte vi vidare, åt lunch och fortsatte sedan till ett berg med vandringsled upp till några hus som var inbyggda i klippväggen. När jag var där med pappa i mars hade vi först inte sett vandringsleden utan vi klättrade raka vägen upp mot husen, det innebar att vi vissa delar klättrade nästan vertikalt och fick dra oss upp med hjälp av buskar och grenar.

Efter att vi vandrat upp, tittat på den fantastiska utsikten och sedan gått ner igen, avbrutna av ett par kraftiga regnskurar, körde vi genomblöta tillbaka till Millau. Väl där visade jag runt lite i centrum och vid ett torg såldes bakelser från olika utländska länder, det gjordes hennatatueringar, sjöng och uppträdde, gjorde gatumålningar och hade byteshandel av kläder, så vi testade lite olika bakverk medan vi tittade på marockansk dans. Efter det åkte vi hem och åt middag och mamman i min au pair-familj hade köpt hem en fruktpaj från ett bageri till efterrätt.
På söndagmorgonen åkte vi iväg tidigt med tåget till Sète som är en hamnstad drygt två timmar bort. Vi vandrade runt där och tittade på båtar, stranden och en fotoutställning innan vi satte oss på en restaurang och åt en "Upptäckarmeny", med olika val så jag och mamma valde olika rätter för att sedan äta ur varandras tallrikar för att få testa så många olika rätter som möjligt.
(Mammas entrée: "Duo de gratin de saumon fumé et terrine de bloc de fois gras" (gratäng med rökt lax, rostad franska med gåslever), Min entrée: "Gratin de St. Jacques")
(Min plat: "Parillada de poisson" (laksvans, haj, jätteräka, Macaronada(pasta penne med musslor)), Mammas plat: "Marmite de pêcheur" (ugnsstekta fiskdelar i en fisksoppa))
(Min dessert: "Fromage blanc à la Cassonade" (fromage blanc (typ tjock filmjölk eller crème fraîche) med farinsocker), (Mammas dessert: "Crumble aux pommes" (äppelsmulpaj))
Efter en stor lunch vandrade vi längs den långa stranden innan vi återvände till tågstationen och åkte hem till Millau igen.

Måndagen var det röd dag i Frankrike vilket innebar att barnen inte hade någon skola. Istället stannade deras mamma hemma med dem och jag och mamma kunde åka iväg en och en halv timmes bilresa till en grotta som var så stor att den hade kunnat rymma katedralen Notre Dame i Paris.
På hemvägen stannade vi av på en vägkrog, där mamma åt det här områdets stora specialité: Aligot et saucisse, aligot är potatismos inkokat med en speciell slags ost, så man skulle kunna säga att det egentligen är korv och mos. Jag åt en sallad med farçous som också är en specialité för området och är en blandning av småplättar och vegetariska biffar.
Barnens mamma åkte iväg med tåget kl 15 för en tio dagar lång utbildning i Paris, så jag skjutsade iväg henne till tågstationen medan flickorna stannade hemma med min mamma. När jag kom tillbaka åkte vi iväg till en hög bergstopp där de brukar hoppa skärmflygning ifrån. Jag hade tagit med mellanmål så vi stannade där uppe nästan tre timmar.
På tisdagen, efter att ha lämnat av barnen på skolan, åkte vi iväg och besökte tre olika gamla tempelriddarbyar.
(tisdagens lunch: Brioche med Roquefort och ett litet glas Rocquefort-glass)
På onsdagen besökte vi en hel by som är inbyggd i klippväggen.


På eftermiddagen var det tänkt att vi skulle vara barnvakt hela kvällen men eftersom det för tillfället är strejker i Frankrike nästan varje vecka och vissa i skolpersonalen bestämt sig för att strejka på torsdagen skickade pappan iväg barnen till sin farmor och farfar för att jag och mamma skulle slippa behöva vara barnvakter under torsdagen. Så, efter att M haft sin dans (och mamma lekt med A hemma under tiden), kom deras farmor och hämtade barnen och jag och mamma bestämde oss för att gå ut och äta. Jag kollade upp restauranger på TripAdvisor och vi bestämde oss för att äta en trerättersmeny på den restaurang med bäst betyg.
På torsdagen tog vi sovmorgon då jag inte längre hade några barn jag behövde skjutsa till skolan. När vi vaknat båda två gick vi in till centrum och köpte oss en croissant och en pain au chocolat på ett bageri och två chai te på ett kafé. Sedan spenderade vi förmiddagen med shopping. Efter en sen lunch hemma åkte vi iväg till Rocquefort och deras besökscenter där de visar var de lagrar sin ost och förklarade hur den görs innan guidningen avslutades med smakprovning av olika varianter av blåmögelosten. Efter en kort rundvandring i byn åkte vi tillbaka till Millau och bestämde oss för att gå på bio då jag sett att det för en gångs skull skulle visa en film på originalspråk. Innan filmen började åt vi middag på ett Crêperie så jag åt en galette med getost och honung medan mamma åt en med skinka och ost.